14
Σεπ

Αμερικάνικο και Ευρωπαϊκό Δρυς

Τι είναι λοιπόν το Αμερικάνικο και τι το Ευρωπαϊκό δρυς;

Υπάρχουν πάνω από 600 διαφορετικά είδη Δρυός στον κόσμο. Αυτά κυρίως βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο της Αμερικής, στην Ευρώπη, στην Βόρεια Αφρική και στην Ασία. Μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες. Κόκκινο, άσπρο και μαύρο δρυς. Το κόκκινο υπάρχει σε μεγαλύτερη αφθονία στον κόσμο και μαζί με το άσπρο είναι αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως από τους ξυλουργούς.

 

 

Εδώ φαίνονται οι τρεις αποχρώσεις του δρύινου ξύλου. Το πάνω πάνω είναι το μαύρο, το μεσαίο είναι το κόκκινο και το κάτω είναι το άσπρο.

 

ΤΟ ΔΡΥΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Το δρυς ανήκει στην κατηγορία ξύλων που είναι σκληρά, ανθεκτικά και λόγω της περιεκτικότητας σε τανίνες (μια ουσία όξινη που εμφανίζεται σε αυτά τα ήδη δέντρων) δεν προσελκύει εύκολα μύκητες και έντομα. Είναι ένα από τα ξύλα που χρησιμοποιούνται περισσότερο στον κόσμο.

Οι καρποί του είναι τα γνωστά σε όλους βελανίδια. Το ξύλο δρυς λοιπόν προέρχεται από τις βελανιδιές. Το μέγεθος των κορμών τους εξαρτάται από το μέγεθος των καρπών που χρησιμοποιήθηκαν για να φυτευτούν τα δέντρα τους. Οι ειδικοί λένε ότι όσο πιο μικρό είναι ένα βελανίδι τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα για να αναπτυχθεί. Τα δέντρα αυτά είναι μακρόβια και μπορούν να ζήσουν για πάνω από 1000 χρόνια με διάφορες αλλαγές στην δομή τους να συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Μονοπάτι κάτω από μεγάλα σε ηλικία δέντρα βελανιδιάς στην Ισπανία

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΡΥΟΣ

Το Δρυς χρησιμοποιείται ευρέως από μαραγκούς και ξυλουργούς για να κάνουν κατασκευές όπως έπιπλα εσωτερικής και εξωτερικής χρήσης, μαγειρικά σκεύη, βάρκες, κανό, βαρέλια κρασιού κι άλλων ποτών, έλκηθρα, πλοία, εργαλεία μαραγκών, πάγκους, κασετίνες, κιβώτια, παλέτες, deck, πατώματα, στύλους φράχτη και για σιδηροδρομικούς δεσμούς. Το πριονίδι του χρησιμοποιείται και αυτό, κυρίως στην βιομηχανία.

Το κόκκινο Δρυς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φράχτες, καμπίνες, σιδηροδρομικούς δεσμούς και πατώματα, αλλά όχι για βαρέλια ποτών, γιατί δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους. Το άσπρο δρυς από την άλλη, λόγω της καλύτερης ανθεκτικότητάς του μπορεί όχι μόνο να χρησιμοποιηθεί σε βαρέλια αλλά το αγγλικό άσπρο δρυς παλιότερα χρησιμοποιούταν και για πλοία.

ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

Το Δρυς μπορεί να αλλάξει χρώμα κατά την πάροδο του χρόνου. Αυτό δεν είναι εύκολα διακριτό από αυτούς που το χρησιμοποιούν εκτός άμα πάρουν διαφορετικά κομμάτια δρυός σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και τα βάλουν δίπλα το ένα στο άλλο. Το χρώμα στην αρχή μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έπειτα να τείνει να γίνει πορτοκαλί. Αυτό γίνεται λόγω των UV ακτίνων του ήλιου που πέφτουν πάνω του. Γι’αυτό καλό είναι να παίρνεις ένα κομμάτι δρυς με μιας και όχι σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Το Δρυς προτιμάτε προς χρήση γιατί είναι εύκολο στην επεξεργασία, στην ανθεκτικότητα, στην φυσική του ομορφιά και στο να δέχεται χρώματα κατά το τελείωμα του. Το λευκό Δρυς έχει το θετικό ότι έχει αρκετά καλή αντοχή στην υγρασία και στο να μην διαβρώνεται στο νερό και γι’αυτό χρησιμοποιείται για βαρέλια ποτών όπως κρασιού και Liquer και για κατασκευή λέμβων και κανό.

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΡΥΣ

Αυτά που έχουν δοκιμαστεί και επιβάλλεται να γίνονται κατά την χρήση σε κατασκευές και στο Αμερικάνικο και στο Ευρωπαϊκό δρυς είναι τα εξής:

  1. Να δουλεύετε σε υγρασία κάτω των 8%,

  2. Για καθαρά κοψίματα κατά την επεξεργασία του να χρησιμοποιείται “πριονόδισκος” με 24 έως και 32 δόντια. Κατά μήκος της ομαλής του διατομής να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 40 δόντια

  3. Να αποφεύγετε να τρυπάτε με τρυπάνια περιστροφής και να χρησιμοποιείται υποστηρικτικό πίνακα κάτω από το κομμάτι που επεξεργάζεστε

  4. Να φτιάχνετε πρώτα τις τρύπες πριν βάλετε βίδες

  5. Κατά τα ρηχά σκαλίσματα του να γίνεται χρήση του σκαρπέλου κατά 15ο – 20ο

  6. Καλό είναι κατά την διάρκεια των εργασιών σας να έχετε πάντα ακονισμένα καλά τα εργαλεία σας γιατί το δρυς πιάνει εύκολα φωτιά. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να την σβήσετε εύκολα με άμμο

  7. Πολλοί μαραγκοί χρησιμοποιούν γυαλόχαρτο στην επεξεργασία για καλύτερα αποτελέσματα στην υφή και κατά το τελείωμα της κατασκευής

  8. Τα προϊόντα ξύλου δρυς μπορούμε να τα καθαρίζουμε με νερό αλλά δεν πρέπει να τα αφήνουμε να μουλιάζουν μέσα σε αυτό. Προκειμένου να διατηρήσουμε τα όμορφα χρώματά τους και τις ιδιότητες τους διαχρονικά πρέπει να τα αλείφουμε με λάδι τακτικά (Ορυκτέλαιο ή Δανικό λάδι)

Δανικό λάδι για την συντήρηση ποιότητας του ξύλου

Ευρωπαϊκό Δρυς

Το Ευρωπαϊκό δρυς είναι από τα δέντρα που υπάρχουν σε μεγαλύτερη αφθονία. Αποκτούν ύψος από 20 έως και 30 μέτρα και διάμετρο κορμών από 40 έως 80 cm. Το ξύλο είναι σκληρό και βαρύ με καλή αντοχή και μηχανικές ιδιότητες. Είναι εύκολο να καρφώσεις και να βιδώσεις σε αυτό. Είναι και αυτό πλούσιο σε τανίνες. Έχει πυκνότητα γύρω στα 702 kg/m3. Οι ξυλουργοί το επεξεργάζονται για να φτιάξουν σκάλες, έπιπλα, πόρτες, παράθυρα, πατώματα και για εξωτερικές επενδύσεις.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΡΥΣ

Για έναν μη εξειδικευμένο στα ξύλα άνθρωπο, μπορεί να μην δει διαφορές στο Αμερικάνικο και στο Ευρωπαϊκό δρυς, αλλά υπάρχουν. Διαφέρουν στο χρώμα τους, την παραλλαγή στον τόνο τους, έχουν διαφορετικά μήκη σανίδων και διαφορετικούς κόκκους ή ίνες που έχει το ξύλο. Το Ευρωπαϊκό τείνει να ψηλώνει περισσότερο από το Αμερικάνικο και επίσης είναι πιο σκούρο κι πιο βαρύ από το δεύτερο. Επίσης έχει περισσότερες τανίνες κι ο σομφός του κορμού του είναι μικρότερος. Αυτό σημαίνει ότι λεκιάζεται πιο δύσκολα και ως συνέπεια έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

Βλέπουμε τα μέρη που απαρτίζουν έναν κορμό δέντρου

Δείτε τα άρθρα μας στην ιστοσελίδα μας

Βιβλιογραφία: