
Η χρήση του ξύλου οξιάς – και η ομορφιά του!
Υπάρχουν 10 διαφορετικά είδη οξιάς στις εύκρατες ζώνες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Κάποια υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία και κάποια όχι. Η οξιά είναι ξύλο χωρίς κάποια συγκεκριμένη οσμή και όλα τα είδη της έχουν ιδιότητες παρόμοιες. Εδώ θα δούμε τη χρήση του ξύλου οξιάς. Αλλά και την ομορφιά του!
Η οξιά ως δέντρο προσβάλλεται εύκολα από έντομα. Οι καρποί της είναι βρώσιμοι αλλά σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα λόγω του ότι περιέχουν τανίνες. Μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις στα μάτια, στο δέρμα και στο αναπνευστικό σύστημα αλλά γενικά θεωρείτε ότι δεν είναι επικίνδυνο στην χρήση του.
Παρ΄ όλα αυτά:
Σαν ξύλο θεωρείται ένα πολύ οικονομικό προϊόν και λόγω της ισορροπίας που έχουν οι φυσικές και οι μηχανικές του ιδιότητες χρησιμοποιείται πολύ σε ξυλουργικές εργασίες.
Η Αμερικάνικη Οξιά:
Το μόνο είδος ντόπιου Δέντρου οξιάς που υπάρχει στην Βόρεια Αμερική είναι το Fagus grandifolia. Ένα είδος που λόγω των φυσικών και μηχανικών ιδιοτήτων του που έχουν ισορροπία έχει πολλές ιδιαίτερες χρήσεις. Η χρήση του ξύλου οξιάς υπάρχει στα κοντέινερ τροφίμων, για σκελετό επίπλων, για τους συνδέσμους στις γραμμές τρένων, κουτιά, παιχνίδια, καλάθια, πατώματα και άλλα νέα και μη ξυλουργικά προϊόντα. Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην χαρτοβιομηχανία, καθώς και ως καυσόξυλο ή καύσιμο. Είναι σκληρό, ανθεκτικό και μπορεί να το επεξεργαστεί κάποιος εύκολα. Οι καρποί του δέντρου είναι μια θρεπτική τροφή για ζώα και ανθρώπους.


Οξιά Ηνωμένου Βασιλείου:
Πολλά είδη οξιάς υπάρχουν και στον Ηνωμένο βασίλειο όπου θεωρούνται εγγενή.
Ζούνε εκατοντάδες χρόνια έως και χιλιετίες υπό ευνοϊκές συνθήκες. Μπορούν να ξεπεράσουν τα 40 μέτρα ύψος.
Τα μέρη που αναπτύσσεται και εντοπίζεται είναι με μεγάλη υγρασία και με πολύ ήλιο. Δεν επιβιώνει εύκολα σε μέρη που πιάνουν πάγο.
Η οξιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καύση και για έπιπλα, μπορεί να το επεξεργαστεί κάποιος για να δημιουργήσει μαγειρικά σκεύη, αθλητικούς εξοπλισμούς, εργαλεία και καπλαμάδες
Ευρωπαϊκή Οξιά:
Ένα από τα βασικότερα είδη που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποικιλία από τα άλλα στον κόσμο είναι η οξιά F. Sylvatica. Φτάνει έως 100 πόδια. Τα φύλλα της μπορούν να πάρουν διάφορα χρώματα κατά την διάρκεια της ανάπτυξης τους (χάλκινο, χρυσαφί, πράσινο κ.α. Χρώματα) καθώς και ανάμειξη έως και τριών χρωμάτων μαζί. Το ξύλο αυτό είναι από τα σημαντικότερα προς χρήση για χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Στις ξυλουργικές εργασίες η οξιά αυτή δουλεύετε εύκολα σε μηχανήματα, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα άμα χρησιμοποιήσουμε κόλλες πάνω του και τα λούστρα δίνουν ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα στο ξύλο.
Η χρήση του ξύλου οξιάς βρίσκει τόπο: Στους καπλαμάδες, στα πατώματα, στις κατασκευές βαρκών, επίπλων, καμπινών, μουσικών οργάνων, στα κόντρα πλακέ, στις σκάλες και στους πάγκους.



- Επεξεργασία οξιάς: Παρά την σκληρότητά του, το ξύλο οξιάς μπορεί να επεξεργαστεί εύκολα. Μπορεί να κοπεί, να πλανιστεί και να τρυπηθεί. Όταν υποβάλλεται σε επεξεργασία με ατμό, είναι κατάλληλο και για κάμψη.
- Το φινίρισμα της επιφάνειας του είναι απλό. Μπορεί να χρωματιστεί, να βαφτεί και να γυαλιστεί. Σαν αντιστάθμισμα για την χαμηλή αντοχή του, είναι κατάλληλο για εμποτισμό.
Κατά τα κοψίματα πρέπει να χρησιμοποιείται κατάλληλη λεπίδα καθώς μπορεί να αφήσει καψίματα κατά την κοπή. Μπορεί εύκολα να διορθωθεί αυτό τρίβοντάς την επιφάνεια με γυαλόχαρτο. - Είναι εύκολο να την επεξεργαστεί κάποιος με εργαλεία χειρός για ξύλα.
- Είναι σκληρό ξύλο όπως ο σφένδαμος και απαιτεί λεπίδα με 24 ή λιγότερα δόντια για να αποφευχθεί η συσσώρευση σκόνης και το κάψιμο στην επιφάνεια.
- Να κόβετε με λεπτή οδοντωτή λεπίδα για να αποφύγετε πάλι το κάψιμο
Δείτε μερικά tips για σωστή εργασία με ξύλο οξιάς!
Ιαπωνική Οξιά:
Οι οξιές που υπάρχουν στην Ιαπωνία είναι η F.Crenata και η F. Japonica . Το ύψος αυτών των δέντρων μπορεί να φτάσει και τα 200 πόδια. Το ξύλο έχει ίδιες ιδιότητες με το Ευρωπαϊκό F. Sylvatica.
Οι οξιές που έρχονται από την Ιαπωνία είναι σχεδόν πάντα πολύ στεγνές και καλά ατμισμένες.
- Πηγές:
- https://www.thoughtco.com/identify-the-beech-1341874
- file:///C:/Users/ASUS/Downloads/CarpenterRoswellD1974%20(2).pdf
- http://treeworksguernsey.co.uk/tree-identification/beech/
- https://www.woodlandtrust.org.uk/trees-woods-and-wildlife/british-trees/a-z-of-british-trees/common-beech/
- https://www.thespruce.com/five-kinds-of-beech-trees-3269706
- https://www.wood-database.com/european-beech/#:~:text=Common%20Uses%3A%20Lumber%2C%20veneer%2C,widely%2Dused%20hardwood%20in%20Europe.
- https://jp.europeanwood.org/en/living-with-wood/selected-european-wood-species/beech/index.html
- http://www.musterkiste.com/en/holz/pro/1003_Beech.html
- https://www.woodmagazine.com/materials-guide/lumber/wood-species-1/beech#:~:text=For%20clean%20cuts%2C%20rip%20with,Avoid%20drilling%20with%20twist%20drills.
- https://www.nature.com/articles/6800048
- https://www.japaneseknives.eu/a-46222178/handle-material/japanese-beech-steamed/#description
0 comments