09
Δεκ

Η χρήση του ξύλου καστανιάς και οι ιδιότητές του

Η χρήση του ξύλου καστανιάς σε ξυλουργικά προϊόντα δίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα σε αυτούς που το διαλέγουν για χρήση. Το ξύλο αυτό πέρα από τις τρομερές μηχανικές του ιδιότητες, την ανθεκτικότητα του, την αντοχή του σε νερό και την σκληρότητά του, σαν δέντρο είναι ένα είδος που μεγαλώνει γρήγορα και μπορεί να ξανά φυτρώσει στο ίδιο ακριβώς σημείο που κόπηκε και γι’αυτό αποτελεί μια ποιοτική λύση στο οικολογικό πρόβλημα της κοπής των δέντρων. Σε μια από τις χώρες που πρωτοεμφανίστηκαν τα δέντρα αυτά είναι και της Ελλάδας

 

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτά τα είδη δέντρων είναι:

Το μεγαλύτερο εν ζωή δέντρο καστανιάς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη βρίσκεται στην Ιταλία και έχει ζήσει μεταξύ 2500 με 4000 χρόνια και είναι ένα μείγμα ειδών καστανιάς

Αυτή η καστανιά βρίσκεται στην Αίτνα στη Σικελία. Πιστεύεται ότι είναι 2-4.000 ετών και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 μιλίων από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Τα στοιχεία για το που πρωτοεμφανίστηκαν τα πρώτα δέντρα καστανιάς δείχνουν πρώτα την Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία γύρω στο 2100 – 2050 π.χ.

Οι “γλυκιές” Ευρωπαϊκές καστανιές που υπάρχουν στην Ευρώπη θα μπορούσαν να καλύψουν όλο το έδαφος του νησιού της Σαρδηνίας

 

Μια περιγραφή του δέντρου καστανιάς:

Η καστανιά είναι ένα φυλλοβόλο είδος δέντρων που ανήκει στην κατηγορία των Οξιών και βρίσκεται συνήθως σε βόρειες περιοχές. Έχει 7 υποκατηγορίες. Τα δέντρα καστανιάς είναι συνήθως πολύ ψηλά (30 έως και 35 μέτρα ύψος), με διάμετρο κορμού που μπορεί να φτάσει από 1,5 έως 6 μέτρα. Είναι από αυτά που μπορεί να έχουν και χρόνο ζωής πάνω από 1000 χρόνια και έχουν φύλλα σε σχήμα λόγχης. Ο καρπός τους σε κάποιες κατηγορίες είναι εδώδιμος και  πολύ θρεπτικός αλλά τοξικός σε κάποιες άλλες και αυτός που κυρίως καταναλώνεται από τους ανθρώπους είναι της Ευρωπαϊκής, Κινέζικης και Ιαπωνικής καστανιάς. Η πιο συχνή χρήση του ξύλου καστανιάς γίνεται κυρίως από τα ευρωπαϊκά της είδη.

Εδώ φαίνονται τα φύλλα και οι καρποί του δέντρου

 

Οι υποκατηγορίες των δέντρων αυτών

 • Η Αμερικανική καστανιά που συνήθως βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της ηπείρου είναι ένα είδος που μεγαλώνει γρήγορα και μπορεί να φτάσει πάνω από 30 μέτρα ύψος. Τα δέντρα εκεί έχουν μεγάλο πρόβλημα με μυκητιακές ασθένειες καθώς τα περισσότερα περιβάλλοντα που μεγαλώνουν, φιλοξενούν τους συγκεκριμένους μύκητες.
 • Το είδος της Μικράς καστανιάς που βρίσκεται πάλι στην ήπειρο της Αμερικής και πιο συγκεκριμένα στο ανατολικό κι Βόρειο μέρος των ΗΠΑ, είναι πιο ανθεκτικό σε μύκητες από το παραπάνω είδος και μπορεί να φτάσει έως και 14 μέτρα ύψος.
 • Η Ευρωπαϊκή καστανιά που βρίσκεται σε περιοχές της Ευρασίας και της βόρειας Αφρικής, είναι ένα είδος που φτάνει έως και 30 μέτρα ύψος. Στην Ευρώπη τα δέντρα αυτά φυτρώνουν και μεγαλώνουν: Στην νότια Γαλλία, Κεντρική και Βόρεια Ιταλία, στα νότια Βαλκάνια όπως της Ελλάδας (σε υψόμετρο τουλάχιστον 1700 μέτρα από την θάλασσα) και στην Τουρκία.
 • Η Κινέζικη καστανιά που μεγαλώνει σε υψόμετρα κοντά στα 2500 μέτρα μπορεί να φτάσει έως και 18 μέτρα ύψος
 • Η Ιαπωνική Καστανιά μπορεί να βρεθεί σε υψόμετρα λιγότερα από 950 μέτρα, φτάνοντας μόνο 9 μέτρα σε ύψος. Τα φύλλα του είναι σε σχήμα καρδιάς.

Ιδιότητες του ξύλου καστανιάς:

Το ξύλο καστανιάς είναι ένα πολύ ανθεκτικό, σκληρό και ποιοτικό είδος υλικού για ξυλουργικές εργασίες. Το δέντρο έχει περιεκτικότητα σε τανίνες 7% ενώ το ξύλο έχει 13%. Το χρώμα του ξύλου είναι χλωμό άσπρο με ανοιχτό ή σκούρο καφέ.

Σε σχέση με το δρυς, το ξύλο αυτό μπορεί να δουλευτεί πιο εύκολα. Είναι ανθεκτικό, και αντέχει πολύ καιρό εκεί που έχει εφαρμογές. Έχει τα ίδια νερά και είναι πιο ελαφρύ ξύλο από το δρυς. Ακόμα, μεγαλώνει πιο γρήγορα και άμα κοπεί θα ξανά φυτρώσει στο ίδιο σημείο.

Η καστανιά ανά περιπτώσεις μπορεί να μοιάσει με το δρυς

Δουλεύεται εύκολα και στο χέρι και στα μηχανήματα. Μπορεί να ανοίξει εύκολα, οπότε χρειάζεται καλή συντήρηση. Στο τελείωμα, μπορεί να λεκιαστεί, αλλά έχει καλά κολλήματα και χρωματίζεται καλά. Η καστανιά αντέχει στο νερό και δεν σαπίζει εύκολα.

Η καστανιά όταν εκτίθεται σε ακτινοβολία UV και έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, αρχίζει με τον χρόνο σκουριάζει. Το ίδιο γίνεται σχεδόν με όλα τα είδη στην σκληρή ξυλεία. τα ανοιχτόχρωμα ξύλα αρχίζουν και σκουραίνουν, ενώ τα σκούρα αρχίζουν να γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα.

Η χρήση του ξύλου καστανιάς αφότου έχει περάσει από ξηραντήριο με αργό ρυθμό ή του έχει γίνει φυσική ξήρανση, δεν θα συρρικνωθεί και θα έχει σταθερή μορφή. Μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που έχει είναι ότι είναι ελαστική, αρκετά πυκνό και σκληρό ξύλο. Έχει πολύ καλή αντοχή στο νερό και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει μεγάλη συγκέντρωση σε τανίνες. Για τον ίδιο λόγο το ξύλο αντιδρά χημικά όταν έρθει σε επαφή με σίδηρο. Για χρήση στις κατασκευές συνιστάται να χρησιμοποιούνται βίδες και καρφιά από ανοξείδωτο ατσάλι.

Η χρήση του ξύλου καστανιάς:

Η χρήση του ξύλου καστανιάς έχει πάρα πολλές εφαρμογές και κάποιες από αυτές περιγράφονται παρακάτω:

Σαν κάρβουνα. Ως ξύλο προς καύση, για πατώματα, για τρίματα που λόγω της περιεκτικότητάς του σε τανίνες μπορεί να έχει εφαρμογές σε επεξεργασίες των δερμάτων των ζώων (τα κρατάει ανθεκτικά και τα βοηθάει να μην σαπίζουν). Χρησιμοποιείται στα έπιπλα (τραπέζια, καρέκλες, βιβλιοθήκες κτλ.), στην οικοδομή, σε ξυλόγλυπτα, σε σκάλες, σε βαρέλια, ρολόγια σε καπλαμάδες κιβώτια, αντίκες. Η χρήση καστανιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αυτούς που κάνουν αναπαλαιώσεις, καθώς πολλά παλιά έπιπλα που ήταν φτιαγμένα από καστανιά, χρειάζονται ανταλλακτικά που μπορούν να φτιαχτούν από το ξύλο. Χρησιμοποιείται επίσης για φράχτες, προβλήτες, κολώνες για ρεύμα, βάρκες, ενώσεις σε σιδηρόδρομους για τρένα, αχυρώνες,  και για ξύλινα κεραμίδια. Στην Γαλλία το ξύλο αυτό το χρησιμοποιούν πολλές φορές ως υποκατάστατο οξιάς ή για πατώματα.

 

Στο παρακάτω βίντεο στο συγκεκριμένο σπίτι ό,τι ξύλινη εφαρμογή έχει μέσα του είναι από ξύλο καστανιάς:

Στην Γαλλία το ξύλο αυτό το χρησιμοποιούν πολλές φορές ως υποκατάστατο οξιάς ή για πατώματα.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Η αξία του πεύκου ως ξύλο και η ομορφιά του

 

Βιβλιογραφία: 

 • https://www.britannica.com/plant/chestnut
 • https://www.canr.msu.edu/news/whats_the_difference_between_horse_chestnuts_and_sweet_chestnuts
 • https://ec.europa.eu/jrc/en/research-topic/forestry/qr-tree-project/sweet-chestnut
 • https://acf.org/ky/american-chestnuts-kentucky/identifying-chestnut-tree/
 • https://www.wallybois.com/european-chestnut-tree-and-its-uses/
 • https://www.wood-database.com/sweet-chestnut/
 • https://acf.org/ct/news-and-updates/chestnuts-rot-resistance/
 • https://www.woodmagazine.com/materials-guide/lumber/wood-species-1/chestnut
 • https://vermontwoodsstudios.com/content/chestnut-wood
 • http://www.musterkiste.com/en/holz/pro/1033_Sweet_chestnut_European_Chestnut.html
 • https://www.newsbeast.gr/environment/arthro/289857/ta-giraiotera-dedra-tou-kosmou