Απεικόνιση του δέντρου όπου βγαίνει το εξωτικό ξύλο Μεράντι
25
Απρ

Το εξωτικό ξύλο Μεράντι

Το εξωτικό ξύλο Μεράντι προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δέντρο και μεγαλώνει κυρίως στις τροπικές περιοχές της Μαλαισίας, Ινδονησίας, Σιγκαπούρης, Ταϊλάνδης και Φιλιππίνες. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 70 μέτρα και η διάμετρός του κορμού, μπορεί να ξεπεράσει τα 150 εκατοστά. 

Ιδιότητες

Η ανθεκτικότητα του εξωτικού ξύλου Μεράντι όταν είναι άβαφο είναι αξιοπρόσεκτη. Αντέχει στον χρόνο πάνω από 15 χρόνια χωρίς να πάθει  τίποτα πλήρως εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Είναι σταθερό, αφού μετά από επεξεργασία του δεν αλλάζει διαστάσεις. Λόγω της μέτριας πυκνότητας και σκληρότητάς του, κατεργάζεται εύκολα από μηχανήματα ή εργαλεία. Δεν λεκιάζει εύκολα και είναι αρκετά ποιοτικό ως προς την επεξεργασία και τις ιδιότητες του. Το Μεράντι με ειδικό βάρος 500 kg/m3 και χρώμα του ευρέως χρησιμοποιημένου σκουρόχρωμου κόκκινου είδους ξύλου, είναι σκούρο καφέ με βαθύ κόκκινο στο εσωτερικό του. Ροζ χρώμα είναι η περιοχή του σομφού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

  Κατά την επεξεργασία οποιοσδήποτε συμπλεγμένος κόκκος μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα κατά το πλάνισμα. Κατά την άτμιση το σκούρο κόκκινο, ξύλο Μεράντι παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα στην κάμψη του. Ορισμένα είδη μπορεί να έχουν μια ελαφριά επίδραση αμβλύνσεως στα εργαλεία, λόγω μικρών επιπέδων πυριτίου που υπάρχει στο ξύλο. Κολλάει, βάφεται και τελειώνει καλά. Το εξωτικό ξύλο Μεράντι μπορείς να το καρφώσεις εύκολα, όμως είναι επιρρεπή στο να “πιάσει” σκουλήκι ή να το πλησιάσουν έντομα.

Τα τρία είδη του εξωτικού ξύλου Μεράντι

Τα είδη του εξωτικού ξύλου Μεράντι που χρησιμοποιούνται στις ξυλουργικές εργασίες είναι τέσσερα. Το ελαφρύ και σκούρο κόκκινο, το κίτρινο και το άσπρο Μεράντι, με τα δύο πρώτα να χρησιμοποιούνται περισσότερο. Το ξύλο Μεράντι κατά την φυσική του ξήρανση δεν χρειάζεται πολύ καιρό για να κατέβει η υγρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Από 60% μπορεί σε 2 με 3 μήνες να κατέβει σε ποσοστό 18% όταν είναι καλυμμένο σε χώρο που να αερίζεται.

Που χρησιμοποιείται

Το εξωτικό ξύλο Μεράντι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ευρέως σε έπιπλα και πόρτες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, δάπεδα, κουφώματα και ξυλεπενδύσεις για τους τελικούς καταναλωτές λόγω της εύκολης επεξεργασίας του. Στην βιομηχανία, για την παραγωγή καπλαμάδων και κόντρα πλακέ.

Εξώπορτα φτιαγμένη από ξύλο Μεράντι

Οι Χρήση του σκληρού, εξωτικού ξύλου Μεράντι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές που να χρειαστεί να βρέχεται παρόλη την μέτρια αντοχή του όταν έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σε παραθυρόφυλλα, εξώπορτες, σε σκάφη αναψυχής, ναυπηγεία, καμπίνες κ.α.

Διαβάστε ακόμη

  1. https://woodtco.gr/i-chrisi-toy-xyloy-kastanias-kai-oi-idiotites-toy/

Πηγές