Το ξύλο επιδρά στην ψυχολογία
24
Ιούν

Προϊόντα ξύλου – Πως το ξύλο επιδρά στην ψυχολογία μας

Το ξύλο επιδρά στην ψυχολογία μας. Σε εσωτερικούς χώρους, το ξύλο φαίνεται να έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει ή να εξισορροπεί τα επίπεδα άγχους των ατόμων.

Σε μια σύγκριση διαφορετικών χώρων εργασίας, το επίπεδο στρες, με μετρήσεις της αγωγιμότητας ρεύματος στην επιδερμίδα του σώματος των ανθρώπων, ήταν χαμηλότερο σε δωμάτιο με ξύλινα έπιπλα. Ούτε ακόμη η παρουσία φυτών, τα οποία τοποθετήθηκαν σε ένα κατά τα άλλα λευκό δωμάτιο, είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Σχολεία: τι δείχνουν οι μετρήσεις;

Πως το ξύλο επιδρά στην ψυχολογία μαθητών.
Σχολείο στη Σουηδία. Όπου υπάρχει προϊόν ξύλου, λείπει το άγχος.

Η ευνοϊκή ψυχολογική επίπτωση του ξύλου έχει επίσης αποδειχθεί σε
σχολεία. Σε αυτά, έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες μετρήσεις για το πως το ξύλο επιδρά στη ψυχολογία. Συγκεκριμένα οι μετρήσεις αφορούσαν τάξεις με:

  • Τάξεις με συνολική επένδυση ξύλου. Και
  • Απλές, “κοινές” αίθουσας διδασκαλίας.

Το άγχος μετρήθηκε ως διακύμανση των καρδιακών παλμών. Σε τάξεις με συνολική επένδυση ξύλου, η κορύφωση του πρωινού άγχους των παιδιών υποχώρησε σύντομα μετά την άφιξη στο σχολείο. Απεναντίας, δεν παρατηρήθηκε μετέπειτα αύξηση άγχους κατά τη παραμονή στο σχολείο. Σε σύγκριση, σε μία απλή αίθουσα διδασκαλίας ως μέτρο ελέγχου, ένα ήπιο επίπεδο άγχους στους μαθητές εξακολούθησε να υπάρχει στην διάρκεια όλης της ημέρας.

Άγχος από άλλες αιτίες, όπως κούραση ή απογοήτευση από μειωμένη απόδοση ή αίσθημα ανικανότητας, ήταν μικρότερο σε αίθουσες με ξύλο παρά σε απλές αντίστοιχες.

Πως το ξύλο επιδρά στην ψυχολογία: εσωτερικοί χώροι.

Η χρήση του ξύλου σε εσωτερικούς χώρους φαίνεται να έχει επίπτωση στην
ανθρώπινη συμπεριφορά και στην κοινωνική προσέγγιση και παρατήρηση. Το ξύλο επιδρά στην ψυχολογία σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο κυριαρχεί.

Σε γραφεία όπου είχαν χρησιμοποιηθεί ξύλινα προϊόντα, η πρώτη εντύπωση των επισκεπτών για τους εργαζόμενους στον χώρο ήταν πιο ευνοϊκή σε σχέση με χώρους όπου δεν υπήρχε ξύλο. Σε γραφεία από ξύλο, οι υπάλληλοι φαίνονταν καλύτεροι στην δουλειά τους, πιο πρόθυμοι, πιο ειλικρινείς, πιο υπεύθυνοι και πιο αξιόπιστοι σε σύγκριση με κανονικά απλά γραφεία.

Διαβίωση ηλικιωμένων σε χώρο που κυριαρχεί το ξύλο

Μία ενδιαφέρουσα και απρόσμενη παρατήρηση αφορούσε επίσης την υποστηριζόμενη διαβίωση ηλικιωμένων. Όταν σε οίκους ευγηρίας, υιοθετήθηκε η χρήση ξύλινων αντικειμένων όπως ξύλινοι δίσκοι στο χώρο εστίασης, σύμφωνα με την άποψη του προσωπικού η αλληλεπίδραση μεταξύ των ενοίκων και η συνειδητοποίηση τους του περιβάλλοντος χώρου αυξήθηκε.

Φαίνεται ότι τα θετικά αποτελέσματα της επίδρασης του ξύλου δεν μπορούν
να αναπαραχθούν από προσομοιώσεις ή απομιμήσεις ξύλου.
Ψυχολογικές
μετρήσεις έχουν δείξει ότι η ποιότητα του ύπνου και η επαναφορά από στρεσογόνες καταστάσεις είναι καλύτερες σε χώρους με ξύλο παρά με απομιμήσεις ξύλου.

ΠΗΓΗ: puuinfo.fi
Εικόνα από ktirio.gr