σπίτι από ξύλο
12
Ιούλ

Σπίτι από ξύλο – ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ξύλου στη κατασκευή κτηρίων

Ένα σπίτι από ξύλο είναι όμορφο. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Εκτός όμως από την αισθητική, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ξύλου στη κατασκευή κτηρίων; Τι προσφέρει το ξύλο στη κατασκευή σπιτιού;

Πράσινο σπίτι

Η χρήση ξύλου στα κτήρια μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση έναντι του χάλυβα και του σκυροδέματος έτσι ώστε να χτίζονται μεγάλες και υψηλές κατασκευές. Τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι συναρπαστικά: Ενώ το σκυρόδεμα είναι ένα ιδιαίτερα καταστροφικό υλικό, που λέγεται ότι
αντιπροσωπεύει το 4 με 8 % του CO2 στο κόσμο, η χρήση ξύλου και η ανάπτυξή τους σαν δέντρα λέγεται ότι απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα και συμβάλει στα αέρια του θερμοκηπίου με σημαντικά οφέλη στο να τα μειώνει.

Ευκολία σχεδιασμού – μείωση χρόνου και κόστους κατασκευής

Υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα. Οι παρούσες τεχνικές επιτρέπουν με την χρήση ξυλείας να χτίζονται τα συστατικά του κτηρίου μακριά από την οικοδομή και μετά να συναρμολογούνται εκεί, το οποίο έχει οφέλη ως προς την ποιότητα, την ακρίβεια και την ταχύτητα της κατασκευής. Για παράδειγμα:

  • Είναι ελαφρύτερο και εύκολο στην μετακίνηση σε σχέση με τα άλλα υλικά.
  • Είναι ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τειχών, δαπέδων, καθώς και των κουφωμάτων που συγκρατούν τα κτήρια.
  • Το ξύλο είναι ένα εγγενώς ευχάριστο υλικό, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά.
Το ξύλο έχει ευχάριστη οσμή, αφή, οπτική και ακουστική.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός σε ένα σπίτι από ξύλο γίνεται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Προηγείται προσεκτική αρχιτεκτονική μελέτη για την ακρίβεια των στοιχείων τους και των ηλεκτρομηχανολογικών τους εγκαταστάσεων.

Η μορφή του συγκεκριμένου σχεδιασμού δίνει τη δυνατότητα ελέγχου και ευελιξίας της κατασκευής. Συνολικά, ο χρόνος και το κόστος κατασκευής είναι μικρότερα σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές.

Σπίτι από ξύλο – τα πλεονεκτήματα

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει πως επηρεάζει η χρήση ξύλου την ψυχολογία όσων διαμένουν ή εργάζονται σε ανάλογους χώρους. Αλλά τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ξύλου στη κατασκευή σπιτιών δεν σταματάνε εδώ. Ανάλογα με το βαθμό χρήσης του και σε σχέση με τα παραδοσιακά υλικά κατασκευής (μπετόν, τούβλο, χάλυβας κτλ), η χρήση ξύλου έχει να προσφέρει τα παρακάτω:

Ένα ξύλινο σπίτι είναι όμορφο, τα πλεονεκτήματά τους όμως δεν περιορίζονται στην αισθητική

Υψηλή θερμομόνωση

Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό που μεγαλώνει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Λειτουργεί ως τέλειος φυσικός ρυθμιστής της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. 

Οι ξύλινες κατασκευές προσφέρουν σε πολλαπλά επίπεδα υψηλή θερμομόνωση στις κατοικίες. Ακόμη κι αν το βασικό υλικό της τοιχοποιίας δεν είναι το ξύλο, η χρήση του σε “περιφερειακές” λειτουργίες αλλάζει θεαματικά την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού.

Πάρτε για παράδειγμα τη κατασκευή ξύλινων υπόστεγων, περγκολλών ή ξύλινων περσίδων σκιασμού. Προστατεύουν το σπίτι “πριν γίνει το κακό”: εμποδίζοντας τον ήλιο να μπει στο εσωτερικό του σπιτιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μειώνουν την ανάγκη να καταναλωθεί ενέργεια για επιπλέον κλιματισμό.

Σταθερή θερμοκρασία

Το ξύλο ως υλικό έχει την ικανότητα να μη μεταδίδει τη θερμότητα, είναι δηλαδή κακός αγωγός της θερμότητας. Αυτή η ιδιότητα έχει ως αποτέλεσμα οι ξύλινες κατασκευές να ανθίσταται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του περιβάλλοντος. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτηρίου διατηρείται συγκριτικά σταθερή.

Μειωμένο κόστος συντήρησης

Δείτε μια συμβατικά κατασκευασμένη νέα πολυκατοικία. Παρατηρήστε τη ζωντάνια στα χρώματά της και την αύρα που αποπνέει.

Δείτε την ίδια πολυκατοικία δέκα χρόνια μετά. Δεν χρειάζεται επιπλέον περιγραφή για το πόσο μουντά, αδιάφορα και ξεθωριασμένα φαίνονται τα αρχικά εντυπωσιακά χρώματά της.

τα πλεονεκτήματα σε σπίτι από ξύλο
Χαμηλό κόστος κατασκευής. Χαμηλό κόστος συντήρησης. Τα ξύλινα σπίτια υπερτερούν.

Ένα συμβατικά κατασκευασμένο κτήριο χρειάζεται διαρκή συντήρηση. Συντήρηση που το κόστος της συχνά είναι απαγορευτικό.

Σε ένα ξύλινο σπίτι χρησιμοποιείται τεχνολογία εμποτισμού βερνικιών. Τα φυσικά χρώματα έχουν κατά πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το κόστος συντήρησης δεν οδηγεί σε οικονομικά αδιέξοδα.

Γιατί τελικά Σπίτι από Ξύλο;

Αν τα παραπάνω πλεονεκτήματα δεν σας έδωσαν τις απαντήσεις που χρειάζεστε, θα σας δώσουμε τη δική μας απάντηση.

Γιατί το ξύλο είναι το αγαπημένο μας υλικό. Και γιατί σε τελευταία ανάλυση, ένα σπίτι από ξύλο είναι πανέμορφο!

Πηγή: The Gardian, 4green